Semmelweis vonósnégyes

Utolsó módosítás: 2011 november 2. szerda - 07:22

A Semmelweis vonónégyes története:

A 25 éves Semmelweis vonósnégyes - Bodrogi Éva keramikus művész munkája

“A Semmelweis vonósnégyest 1983-ban alakította négy fiatal, a zene iránt elkötelezett orvos (akik az azóta is működő Semmelweis kamarazenekar tagjai).

  • Dr. Kelemen László belgyógyász, háziorvos – hegedű
  • Dr. Ostoros Gyula tüdőgyógyász, klinikai onkológus – brácsa
  • Dr. Székely György belgyógyász, gasztroenterológus – hegedű, gitár
  • Dr. Asbót Richard belgyógyász, kardiológus – cselló

A kvartett legelső koncertjét 1984. április 11-én tartotta, de az első „hivatalos koncertként” a Zichy kastélyban adott hangversenyt tekintik.
Az elmúlt években sok érdekes helyen léptek fel, a kistelepülési jótékonysági rendezvénytől egészen a tekintélyes salzburgi Mozarteum-ig.
Fontos helyszínt és bemutatkozási lehetőséget jelentett Semmelweis vonósnégyes számára éveken át a Liszt Ferenc Emlékmúzeum (Régi Zeneakadémia) valamint az Óbudai Társaskör, mely egyik legfontosabb és legkedvesebb koncerthelyszínük.
Adtak hangversenyt az óbudai Főtéren, a Magyar Rádió Márványtermében, melyet a Bartók Rádió is közvetített.
A Semmelweis vonósnégyes az évek során állandó közönséget épített magának, mely szinte bárhová követi a vonósnégyest, miközben egyre többen fedezik fel maguknak a négy orvos-muzsikust.
A Semmelweis vonósnégyes története során sok partnerrel, tehetséges amatőr és professzionális zenésszel játszott együtt. Személyes példaképük Tardy László, a Mátyás templom karnagya, aki idestova több mint három évtizede vezeti a 2008-ban negyven éves Semmelweis Kamarazenekart. A Semmelweis kvartett zenei fejlődését nagymértékben segítette Kistétényi Melinda orgonaművész, zeneszerző, pedagógus, a Bartók vonósnégyes tagjaként Devich Sándor hegedűművész, Nagy Enikő brácsaművész, Varga Csilla zongoraművész, és Dr. Molnár Edit, aki Kadosa-tanítványként végül mégis az orvosi pályát választotta. Fellépéseiken gyakori vendég Seeman László kürt (képünkön)-, Nagy Enikő brácsa (képünkön)-, Nyilas Tünde énekesnő, Devich Gábor és Käfer György klarinét- és Mucza Gabriella fuvolaművész.
2008-ban, fennállásuk 25. évfordulóján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rektori Tanácsa egy frissen alapított díjjal tüntette ki a Semmelweis vonósnégyest. A “Musica Dilecta” elismerése egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó amatőr együttest illet. A díjat a 2008. április 17.-i jubileumi koncerten Batta András rektor úr adta át a kvartett tagjainak.”

Forrás: a Semmelweis vonósnégyes honlapja

A Semmelweis vonósnégyes tagjai:

 

 

 

Comments are closed.